Αντικατάσταση βασίλισσας ” Το σπίτι της μέλισσας ” Τσεπέλοβο Ζαγοροχώρια Ιωάννινα

 

 

 

Οι βασίλισσες  τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, ζουν 4-5 χρόνια, γεννούν γύρω στις 200.000 αυγά το χρόνο, όμως συνήθως μόνο τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι παραγωγικές.

Η αντικατάσταση της βασίλισσας είναι ένας απαραίτητος χειρισμός που πρέπει να κάνει κάθε μελισσοκόμος λοιπόν  προκειμένου να έχει δυνατά και υγιή μελίσσια που θα του δίνουν ικανοποιητική παραγωγή τόσο σε μέλι όσο και στα άλλα προιόντα.

22222

Βασιλοτροφία στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου

333333

Τοποθέτηση ώριμου βασιλικού κελιού σε ”ορφανό” μελίσσι

44444

Βασίλισσα πάνω στην κηρήθρα

Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως δημιουργώντας  ο ίδιος καινούργιες βασίλισσες μέσα από μία διαδικασία τεχνητής  εκτροφής που ονομάζεται βασιλοτροφία. Έτσι οι νέες βασίλισσες αφού ολοκληρώσουν τα στάδια της ανάπτυξής τους σαν προνύμφες και νύμφες  στα τεχνητά βασιλικά κελιά, τοποθετούνται 1-2 ημέρες πριν αυτές εκκολαφθούν από τα κελιά τους στα μελίσσια που ήδη τα έχουμε ορφανέψει αφαιρώντας την παλιά τους βασίλισσα.

Λίγες μέρες μετά την εκκόλαψή της οι νεαρή παρθένα βασίλισσα και αφού ο καιρός το επιτρέψει θα βγεί από την κυψέλη για την ‘’γαμήλια πτήση’’ της και θα συζευχθεί με 12-15 κηφήνες στον αέρα αποθηκεύοντας το σπέρμα τους (6-7 εκατομμύρια σπερματοζωάρια) στη σπερματοθήκη της. Μετά από λίγες μέρες θα αρχίσει να γεννά 1500 – 2000 αυγά την ημέρα την περίοδο που αυτή ωοτοκεί.