Το μέλι είναι ένα βιολογικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών ή τις εκκρίσεις των δασικών δέντρων. Το σάκχαρό του είναι απλό και απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορα λειτουργική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Έχει αντισηπτικές ικανότητες, είναι αναζωογονητικό και ενισχύει τη λειτουργικότητα της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Είδη ελληνικού μελιού
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Το ανθόμελο, το οποίο παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι του δάσους (μελιτώδες μέλι), το οποίο παράγεται από τις μελιτοεκκρίσεις των εντόμων που ζουν κυρίως στα δασικά δέντρα.
Το ανθόμελο παίρνει το όνομα του φυτού που επικρατεί κατά την ανθοφορία. Δηλαδή μέλι θυμαριού, μέλι ερείκης, μέλι πορτοκαλιάς κ.λπ. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι μελιτώματος, οι κύριες κατηγορίες του είναι το μέλι πεύκου, το μέλι ελάτης και το μέλι βελανιδιάς.
Κρυστάλλωση και ποιότητα
Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που δεν σχετίζεται με την ποιότητα του μελιού και δεν προκαλεί καμία αλλαγή στη διατροφική του αξία. Υγροποιείται εύκολα αν τοποθετηθεί σε ζεστό νερό μέσα σε βάζο ή αν θερμανθεί σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 45°C χωρίς να χάσει τις βιολογικές και θρεπτικές του ικανότητες.
Τα μέλια ανθέων κρυσταλλώνονται κατά κανόνα σε 1 έως 8 μήνες κατά μέσο όρο μετά τη συλλογή τους, ενώ το μέλι πεύκου και το μέλι ελάτης δεν κρυσταλλώνεται.
Παράγουμε τρία είδη μελιού:
– Ανοιξιάτικο ανθόμελο, το οποίο συγκομίζεται στις αρχές Ιουνίου
– Ανθομέλι από άγρια αγριολούλουδα του βουνού, το οποίο συγκομίζεται συνήθως στα μέσα Αυγούστου
– Δασικό μέλι από κωνοφόρα δέντρα, το οποίο συγκομίζεται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.






